Комарник за прозорец против насекоми

Комарник за прозорец против насекоми

Предназначени са за монтаж на еднокрили и двукрили прозорци. Изработват се в широк спектър от размери и цветове – в имитация на дърво или в цвят по каталог RAL.
Компонентите на ролетния комарник са:
Алуминиева кутия, в която се съхранява мрежата навита на руло;
Мрежа в светло сив цвят от фибростъкло с тефлоново покритие за по-добра защита от UV-лъчите;
Кит, състоящ се от пружина, осигуряваща навиването на мрежата, дръжки за лесно разгъване на мрежата, стопери и въженце;
Водачи с четки, по които се движи мрежата;
Водещ профил-терминал, на който е закрепен единия край на мрежата и са монтирани дръжките и въженцето;
Рамка от алуминиева кутия с размер 20 х 40 мм;
Ъгълчета за сглобяване на рамката.

Комарник против насекоми за врата

Тази разновидност на ролетния комарник е предназначена за монтаж на врати или т.нар. „френски прозорци”, където вертикалното спускане на мрежата би било неудобно или непрактично, или няма възможност да се монтира обикновена врата комарник с панти поради това, че няма място за отварянето навън. Компонентите, от които е съставен, са същите като при вертикалния ролетен комарник, но имат някои малки разлики с цел по-удобната му експлоатация. Долният водач е по-нисък от горния, така че да се изравни с долния край на касата на вратата и да не се спъва човек при прескачането му. Пружината и оста е усилена заради по-голямото и натоварване. Четката във водачите е по-плътна. Дръжки за отваряне има отвътре и отвън. Стоперите са специфични за този модел. Има няколко варианта за цвят в имитация на дърво, както при PVC дограмата, и всички цветове от каталог RAL.
Предимствата са:

благодарение на отварянето си настрани, са удачен избор за врати
подходящи са и за прозорци тип плъзгане
удобно захващане, отваряне и затваряне

Комарник на панти за прозорец

Комарник на панти за прозорец

Това е един от най-популярните и достъпен ценово модел комарник за прозорец. Той може да се монтира на почти всеки прозорец, но има ограничение в размерите – в ширина максимално до 800 мм., а във височина максимално до 1600 мм. Разбира се, възможно е да се изработи комарник и с по-големи размери, но поради недостатъчно стабилния профил започват деформации и рамката губи доброто си прилепване към касата на дограмата и е възможно от там да влизат насекоми. Друг съществен недостатък на този комарник е това, че ако го оставите отворен, при поява на силен вятър, има вероятност той да излезе от пантите и да падне или да се удари в стената и да се деформира. Предимството му е, че много лесно се демонтира и монтира. Както моделът за врата „класик”, така и този комарник, поради сходството им в монтажа, не е възможно да се постави на каса на дограма, която е прекалено застъпена от стената или външната изолация. Трябва от касата да се вижда от стената поне 3 см. от всяка страна, за да може да се монтира. Желателно е, при размери над 600 мм. ширина и над 1200 мм. височина, за стабилност на рамката, да се постави хоризонтален делител. В противен случай, вероятността да провисне е голяма.

Статичен неотваряем комарник

Това е най-евтиният вариант на противонасекомна мрежа. Подходящ е за прозорци, при които не се налага преместване на мрежата. Има възможност да се поставя и сваля сезонно. Не е удобен за монтаж на прозорец, при който отваряема и неотваряема част се редуват, поради това, че от страната на неотваряемата няма как да се фиксира рамката. Удачен вариант е за монтаж на прозорци, гледащи към тераса или на приземен етаж. Компонентите, от които се състои този модел са същите, както при комарника на панти, но при статичния отсъстват панти, шнапер и дръжка. Има няколко варианта за цвят в имитация на дърво, както при PVC дограмата, и всички цветове от каталог RAL.

Статичен неотваряем комарник